Exchange Server 2016 Mailbox Database Backup and Restore

Bülent Gür 15 Şubat 2016 1
Exchange Server 2016 Mailbox Database Backup and Restore
  • Sumo

Arkadaşlar merhaba bugünkü makalemizde sizlere Exchange Server 2016 mailbox database backup ve restore etmeyi anlatacağım.

Bunun için şoyle bir senaryo canlandıragım. Mudur diye bir kullancımız var ve Exchange server 2016 üzerinde mailboxı var . Bu kullanıcı için öncelikle yeni bir mailbox database yapacağım , mudur kullanısıcısını bu yeni mailbox database taşıyacağım ve bu databasein backup ve restore işlemlerini yapacağım.

https://exchange-SRV/ecp yazıyorum ve exchange arayuzune giriyorum . Yapacagımız tüm exchange ayarlarını buradan yapıyoruz.

Recipients kısmından tüm mailboxe olan kullanıcıları göruyoruz.

Burada mudur bir mailboxe userdır ve default gelen mailbox databasein içinde ,

Burada servers kısmına giriyorum ve databases kısmından new database diyorum ve istediğim lokasyonda yeni bir mailbox database oluşturuyorum. Yeni oluşturdugum mailbox database arge ismini veriyorum. Şuan elimde iki adet mailbox database oldu.

Mudur userın üzerine tıklıyorum ve sağ taraftan move to another database diyerek userı yeni oluşturduğum database taşıyorum.

Bu işleme Migration diyoruz ve bir isim veriyoruz. Burada istersek hem primary hemde archive mailboxları ayrı ayrı taşıyabileceğimiz gibi ikisini aynı anda taşıyabiriz. Biz ikisini de beraber taşıyacagız. Migration batch file ismi olarak deneme adını verdik.

Otomatik başlaması ve tamamlanması için gerekli ayarları yaptık.

İşlemin sonucunu dashboard da görmek istediğimizi belirttık ,

Tüm bu taşıma ve migration işlemleri ile alakalı işlemleri recipient kısmından migration bolumunden takip ediyoruz.

Mailbox taşıma (migration) işlemimiz tamamlandı.

Default arayuzden mailboxların hangi databasede olduğunu göremiyoruz bunun için database kolonun arayuze eklenmesi gerekiyor . Add/remove columns diyoruz ve database kısmına check atarak , databaselerin gorunmesini saglayabiliriz.

Böyelilikle hangi user hangi databasede görmuş oluyoruz.

Https://exchange-SRV/owa ya mudur ile logon oluyorum

Evet burada mudur userın mailboxını goruyoruz. Bu haliyle backup alacağız ve restore işlemi ile mailleri geri getirmeye çalışacagız.

Oncelikle backup almak ve restore etmek için server manager’dan features kısmından windows server backup yüklüyoruz . backup işlemi için Microsoft’un backup programını kulalnacagız. Başka alternatif backup programları kullabılırsınız.

Windows server backup programını Server managerdan Add roles and features wizardını kullanıyoruz

Evet windows server backup programını yükledik .

Mailbox database Backup :

Burada zamanlanmış (schedule) bir backup yapmakta ve düzenli olarak backup almakta fayda var .

Biz backup once diyerek bir seferlik yedek alacağız.

Custom seceneğınden arge database seçiyoruz.

Nereye backup alınacağını seçiyoruz.

Evet böylelikle arge databesenin ve içindeki tum userlerın yedeğini almış oluyoruz. Haliyle mudur kullanıcısın da yedeğini almış olduk.

Şimdi yeniden mudur kulalnıcı ile owadan giriyoruz ve mudur kullanıcısının tüm maillerini siliyoruz.

Mailleri silinen oğelerden (deleted items) ve recover deleted items kısmından da temizliyoruz artık mailleri geri getirmenin tek yolu yedeğimizden geri donmektir.

Şimdi recover işlemi yapacağız. Burda iki senaryo canlandıracağız.

  1. Birinci senaryo arge database bozulmus ve recover işlemi ile arge database çalışır hale getireceğiz. Bu senaryoda dikkat etmemiz gereken husus şudur :

Databasin olduğu klasore giriyoruz ve burda arge.edb bizim database dosyamız bu ayrıca aynı klasorde log file larımız var. Biz burda burda bozuk olan arge.edb dosyasını sileceğiz ve recover işlemi yapacağız. Arge.edb file silebilmek için Information Store servisini duruyoruz.

Evet Information Store durdurduk ve sadece arge.edb file sildik buarada log dosyalarını silmiyoruz. Boylece loglar biraya gelerek arge.edb dosyasını güncelleyecek ve arge mailbox database içindeki kullanıcıların güncel mailleri geri gelmiş olacak.

Evet recovery işlemine başlıyoruz.

Mailbox database Recovery :

Recovery işleminde öncelikle databasein özelliklerine girerek,

Burada This database can be overwriten by a restore (bu database restore işlemi ile üzerinde yazılabilir ) kısmını işaretleyerek , databasi üzerine yazılabilir hale getirdik ,

Sonra database dismount ediyoruz.

Evet bu iki işlemle database artık restore işlemi için hazır.

Burada original location kısmını seciyoruz.

Evet recovery işlemimiz tamamlandı ve arge klasorune baktıgımızda yeni arge.edb ve eski logların oldugunu goruyoruz.

database mount ederek kullanıcılar tarafından erişilebilir hale getiriyoruz.

Ayrıca Information store servisini restart ediyoruz.

Mudur kullanıcısı ile owa dan giriyoruz.

Evet burda gordugumuz gibi artık mudur ve arge database indeki tüm kullanıcılar maillerine erişebiliyor ve mailboxlar güncel.

Fakat mudur kullanıcısının eski mailleri yok, aslından olay arka planda şoyle gerceklesti ,

Recovery ile mudur ve tum arge database kullanıcılarının mailleri restore edildi fakat log dosyaları gidip mailleri güncelledi, yanı mudur kullanıcısının once backup tan mailleri yuklendi fakat sonra guncelemelerle mailler silindi. Bu aşamada herkesin aklına aynı soru geliyor ,Mudur kullanıcısının mailleri nasıl geri getirebiliriz ? o zaman ikinci senaryoyaya bakalım .

  1. Senaryo :

Birinci senaryoda tüm kullancıların maillerine ulasmasını sagladık ve en güncel halde fakat eski silinen mailleri kurtaramadık e vet bu senaryoda ise silinen mailleri kurtaracagız.

Birinci senaryoda logları silmemiştik ve loglar recovery işleminden sonra database güncellemişti, o zaman eğer biz logları da silersek o zaman database recovery olduktan sonra güncellenmeyecek ve bizde backup anına donmuş olacağız.

Bu işlem için öncelikle Information store servisini durduruyoruz

arge database klasorundeki tum log ve database file (arge.edb)siliyoruz.

evet bu aşamadadan sonra recovery işlemine başlıyoruz ;

1 senaryodaki işlemlerin birebir aynısını yapıyoruz.

Mailbox database Recovery :

Recovery işleminde öncelikle databasein özelliklerine girerek,

Burada This database can be overwriten by a restore (bu database restore işlemi ile üzerinde yazılabilir ) kısmını işaretleyerek , databasi üzerine yazılabilir hale getirdik ,

Sonra database dismount ediyoruz.

Evet bu iki işlemle database artık restore işlemi için hazır.

Burada original location kısmını seciyoruz.

Evet recovery işlemimiz tamamlandı ve arge klasorune baktıgımızda eski arge.edb ve eski loglar geldi,

database mount ederek kullanıcılar tarafından erişilebilir hale getiriyoruz.

Ayrıca Information store servisini restart ediyoruz.

Mudur kullanıcı ile owa ya giriyoruz ,

Evet burda görduğumuz gibi mudur kullanıcısının eski silinen maillerini kurtardık. Ama bu seferde başka bir problemimiz var mudur kullanıcısının silinen maillerini kurtarmak için tüm arge databasinde bulunan kullanıcıların maillerini backup anına getirdik i, backup anından sonra atılan tüm mailler malesef silindi .

Evet iki senaryo üzerinde çalıştık ;

Birinci senaryoda logları silmeyerek güncel durumu sağladık ama silinen mailleri kurtaramadık

İkinci senaryoda ise logları sildik ve silinen mailleri kurtardık ama bu seferde backupdan sonra atılan tüm mailler silindi ve tüm kullanıcılar backup anına döndu. Heriki senaryonunda kendine ait artı ve eksileri var.

Eğer ihtiyacımız güncelliği kaybetmeden silinen mailleri kurtarmak istiyorsak o zaman Recovery Database işlemi yapmamız gerekiyor .

Recovery Database makalesinde görüşmek üzere

One Comment »

Yorum Bırak »