DNS Server Round Robin Özelliği ile Yük Paylaşımı

Bülent Gür 10 Mart 2016 0
DNS Server Round Robin Özelliği ile Yük Paylaşımı
  • Sumo

 

Arkadaşlar Merhaba,

Bugünkü makalemizde sizlere DNS Round Robin özelliğini anlatacağım. Bildiğiniz gibi şuan en önemli konulardan biri de çalışan servislerin devamlılığıdır. Çalışan servislerin durması veya yavaş cevap vermesi kabul edilebilir bir şey değildir.

Servisler arasında yük paylaşımı (Load Balancing) yapmak için bir çok farklı metod var, Mesela donanım kullanılabilir (F5,Riverbed ,Netscaler vs ) veya yazılımsal çözümler kullanılabilir. Ben özellikle internet dünyasında çok önemli olana ve local networklerde de artık sık kullanılan bir metod olan DNS Round Robin özelliğini anlatmak istiyorum.

Hepinizin bildiği gibi özellikle internette hizmet veren servislerin devamlılığ için birden fazla server kuruyorlar fakat burda şöyle bir sorun var,

Clientlar bu servislere mesela web servera erişmek için DNS servera sorgu gönderirler , eğer DNS server client sorgularına hep aynı ip adresi ile geri dönuş yaparsa bu sefer de birden fazla web server kurmanın hiçbir anlamı kalmayacaktı ,işte bu aşamada devreye DNS Round Robin (Load BAlancing ) özelliği devreye giriyor .

DNS Round Robin özelliği şu ;

DNS üzerinde aynı servis için mesela web server için birden fazla kayıt açıyoruz ve DNS server gelen herbir client ip sorgusuna farklı bir ip ile cevap vererek web serverlar arasında yük paylaşımı yapmaktadır. Eğer bu özelliği kaldırırsak ozaman söyle bir durum ile karsılacagız, birçok web server kurulmuş olmasına rağmen ve bunların DNS server üzeirnde kayıtları olmasına rağmen DNS gelen tüm ip sorgulamlarına hep aynı ip ile cevap verecek ve tüm clientlar aynı web serverdan hizmet alacaklardır diğer web servera herhangi client gitmeyecek ve tüm yük sadece bir web servera binecektir.

Şöyle bir senaryo ile DNS Round Robin özelliğini inceleyelim ;

3 adet web server kuruyoruz ve üzerinde IIS web servisi çalışıyor ;

1 adet DNS server var ve Round Robin özelliği ile bu web serverlar arasında yük paylaşımı (Load Balancing) yapacak.

       DNS Server                       Web server 1                                Web server 2                                     Web server 3

 

                          

      IP= 192.168.1.200           IP= 192.168.1.201                   IP= 192.168.1.202                   IP= 192.168.1.203


Burada web serverlar üzerinde IIS servisimiz çalışmakta ve www.networksistem.com sitesini barındırmaktadırlar.Client pc DNS servera ping www.networksistem.com sitesine ping atacak ve DNS üzerinde round robin özelliği çalışarak web serverlar arasında yük paylaşımı (load balancing) yapacak

Client PC


Öncelikle DNS Server üzerinde Round Robin özelliğini aktifleştiriyoruz.

Bunun için DNS serverın ozelliklerine giriyoruz ve advanced tabında Round Robin özelliğini işaretliyoruz. (Microsoft DNS serverlarda default olarak aktif gelir)


Sonra DNS server üzerinde sitemizi yayınlamak için bir adet zone ( networksistem.com ) adlı bir zone oluşturuyoruz.




Zone olutşturduk şimdi sıra geldi 3 adet web serverımızın kayıtlarını girmeye bunun için ben host(A) kayıtları oluşturacağım



Networksistem.com zone içinde 3 adet host kaydı oluşturdum .


Gordumuz gibi DNS serverda 3 adet host(A) kaydı var ,

Şimdi client tarafında DNS sorgulaması yapacağız.

İlk sorgumuzu nslookup ile yaparak tüm kayıtları göreceğiz.


Evet DNS serverımız tüm kayıtları verdi şimdi tek tek sorgulayarak DNS round Robin özelliğinin çalışıp çalışmadığını test edeceğiz.


Her sorgudan önce muhakkak client host cache’ini temizliyorum.


Ve ping atarak DNS sorgulaması yapıyorum

.

İlk sorguda DNS bize ip olarak 192.168.1.201 (web server 1 ) verdi ,yine cache temizledim ve


İkinci sorguda bize ip olarak 192.168.1.202 (web server 2) verdi, , cache temizledim ve

 


Üçüncü sorguda ise 192.168.1.203 (web server 3) ip sini verdi ,

Böylece DNS server Round Robin özelliğini kullanarak tüm web serverlar arasında yük paylaşımı (load balancing) yaptı.

Faydalı olması dileğiyle başka bir makalede görüşmek üzere

 


Yorum Bırak »