WAN HAKKINDA HERŞEY

Davut Emre ÖZER 02 Haziran 2014 0
WAN HAKKINDA HERŞEY
  • Sumo

WAN Nedir?

Tanım1: Coğrafik olarak uzak mesafedeki LAN’ları birbirlerine bağlamak için kullanılan ağdır.

Tanım2: İkinci katmanda daha uzun mesafelerde de hizmet verebilecek WAN teknolojilerini kullanarak bağlantı sağlayan ağdır.

Tanım3: Başka bir servis sağlayıcıdan bir ücret karşılığı erişim hizmeti alıp, ağ yönetiminin artık yerel yönetici tarafından yapılmadığı ağdır.

WAN Tasarımı

WAN tasarımında da LAN tasarımında kullanılan Core, Distribution ve Access layer tasarımını kullanılabilir.

Access Layer: Uç birimlerin(Son kullanıcıların) bağlandığı katmandır. Evden dial-up ile erişen bir kullanıcı da aslında Access-Layer’dadır.

Distribution Layer: Access Layer’ların toplandığı daha yüksek kapasiteli cihazlardan oluşan katmandır. WAN topolojilerinde şubelerin birleştiği POP noktaları olarak da tasarlanabilir.

Core Layer: Distribution Layer’ların birleştiği noktalardır. En yüklü trafiğin olduğu noktalardır. Yedeklilik çok kritiktir ve sorun çıkması durumunda hızlı şekilde yedek sisteme geçilebilecek şekilde tasarlanmalıdırlar.

WAN Teknolojileri ve OSI Referans Modeli

WAN Teknolojileri OSI’nın Physical ve Data Link katmanlarında çoğu zaman ISO,EIA/TIA gibi standardizasyon kurumları tarafından tarif edilirler.

osi

WAN Teknolojileri OSI’nın Physical ve Data Link katmanlarında çoğu zaman ISO,EIA/TIA gibi standardizasyon kurumları tarafından tarif edilirler.

Birinci katmanda iletim ortamı(media) üzerinde verinin elektrik, ışık veya elektromanyetik dalga olarak nasıl aktarılacağı, ne çeşit interfaceler kullanılacağı tarif edilir.

İkinci katmanda ise Frame’in nasıl encapsule edileceği ve adreslemenin nasıl yapılacağı tarif edilir.

Customer Premises Equipment (CPE):

Abonenin servis sağlayıcıdan aldığı hizmeti kullanabilmesi için gereken cihazlar. Bunlar kimi zaman sadece modem olabilirken, kimi zaman modem ve router iç içe olan cihazlar olabilir.

Data Communications Equipment (DCE):

Diğer bir açılımı da data circuit-terminating equipment olan DCE cihazı, servis sağlayıcının sinyalizasyonunu router’ın veya PC’nin anlayacağı sinyalizasyona çeviren cihazdır. Modem veya CSU/DSU cihazı DCE cihazlarındandır, local loop’a uygun sinyalizasyon ile veri gönderilmesinden sorumludurlar.

Data Terminal Equipment (DTE):

Router cihazlarına verilen genel addır. Kimi zaman müşteri modemi tek bir bilgisayara bağlayabilir, bu durumda bilgisayar DTE cihazı olur.

Demarcation Point:

Servis sağlayıcının sorumluluk bölgesinin bitip müşterinin sorumluluk bölgesinin başladığı sınır noktadır. Kısaca Demarc olarak da adlandırılır.

Central Office (CO):

Müşterinin bağlı olduğu santrale verilen isimdir.

Local Loop:Demarcation Point ile CO arasındaki kablolamaya verilen addır. Last Mile olarakta bilinir. Bazen test amaçlı bu devrenin ucu loop yapılıp servis sağlayıcı hattı test edebilir.

 

 

Yorum Bırak »