Sql Server Management Studio ile Database Restore – Veritabanı Yedekten Geri Dönme

Fırat Boyan 28 Aralık 2016 0
Sql Server Management Studio ile Database Restore – Veritabanı Yedekten Geri Dönme
  • Sumo

Sql Server Management Studio ile Database Restore – Veritabanı Yedekten Geri Dönme

Bir önceki makalemde Sql Server Management Studio ile Database Backup – Veritabanı Yedek Alma konusuna değinmiştim. Bu makalemde ise, bir önceki malakemin devamı niteliğinde olan Sql Server Management Studio Database Restore – Veritabanı Yedekten Geri Dönme İşleminden bahsediyor olacağım. Database Restore İşlemi ile yedeğini aldığınız bir veritabanın geri yükleme işlemidir.

Sql Server Management Studio Database Restore – Veritabanı Yedekten Geri Dönmek için Senaryom gereği daha önceden oluşturduğum DATABASE001 isimli veritabanımı sildim. DATABASE001 ismili veritabanımı restore etmek için Databases üzerinde sağ tıklayıp Resote Database… seçeneğini seçiyorum.

SQL Database Restore

Restore Database – penceresi açılıyor. Bu ekranda Source bölümü altında Databse: seçili iken Device: seçeneğini seçiyor, yanındaki …(Üç nokta) olan butona basıyorum. Bu buton bana Select backup devices ekranını getiriyor.

SQL Database Restore

Bu pencerede daha önceden oluşturmuş olduğmu Backup Device’ı seçeceğim. Bunun için, Backup media type: alanından Backup Device seçeneğini seçip Add butonuna basıyorum ve daha önceden oluşturmuş olduğmu FULL-DEVICE01 ismindeki Backup Device‘ı seçip OK butonuna basıyorum.

SQL Database Restore

OK butonuna bastıktan sonra Destination bölümünde Database: alanında DATABASE001 isimli veritabanımı ve Restore to: alanında ise veritabanı yedeğimi (database backup) ne zaman ve hangi tarihte aldığım bilgileri geldi. Buna ek olarak, Backup sets to restore: alanında veritabanı yedeğim ile alakalı detaylı bilgiler yer almaktadır.

SQL Database Restore

OK butonuna bastıktan sonra veritabanımın yedeğinden geri dönmüş oldum ve bunu da Database ‘DATABASE001’ restored successfully bilgisi ile görebiliyorum.

SQL Database Restore

Görüldüğü gibi DATABASE001 isimli veritabanım başarılı bir şekilde restore edildi ve Databases altına geldi.

SQL Database Restore

DATABASE001 isimli veritabanımın içeriğini kontrol ettiğimde ise, verilerimin eksiksiz olarak geldiğini de görüyorum.

SQL Database Restore

Burada ÖNEMLİ bir noktaya dikkat çekmek istiyorum;

Sıfırdan Database Restore yaptıktan sonra herhangi bir zaman diliminde tekrar database backup (veritabanı yedek) aldığını varsayalım. Bu yedeği de Ör. DATABASE001 isimli çalışan veritabanım üzerinde sırası ile sağ tıklayıp Taks > Restore > Database… seçeneklerini seçerek Restore Database – DATABASE001 penceresi açılıp, restore adımlarını tekrar uyguladığımda aşağıdaki hatayı aldım.

SQL Database Restore

SQL Database Restore

** Bunun nedeni, çalışan bir database üzerinde restore işlemi yapamayacak olmamdan kaynaklanmaktadır. Çalışan bir database üzerinde kesinlikle database restore işlemi gerçekleştirilemez.

** Çalışan bir database üzerinde database restore işlemi gerçekleştirebilmek için, Restore Database – DATABASE001 penceresinde Select a page altındaki Options alanında tıklıyorum. Bu alanda Restore options bölümünde Overwrite the existing database (WITH REPLACE) seçeneğini seçip, Recovery state: kısmında RESTORE WITH RECOVERY seçili olursa, veritabanına “ayağa kalk” demiş oluyoruz ve ikinci veritabanı yedeğini üzerine yazacaktır.

SQL Database Restore

** Eğer elinizde Differential Backup varsa, ve daha öcesinde Full Backup aldıysanız ve Full Backup üzerine Differential Backup ile yedeğini aldığınız değişen verileri restore edebilmek için; Overwrite the existing database (WITK REPLACE) seçeneğini seçip, Recovery state: kısmında ise bu sefer RESTORE WITH NORECOVERY seçersem, veritabanına “beklemede kal, seninle daha işim var” diyerek değişen verileri Differential Backup ile aldığım yedeği restore edebilirim.
Bunu bu şekilde uygulamazsanız, Differential Backup ile aldığım yedeği restore edemem.

SQL Database Restore

Bu makalemde işinizi görecek kadar Sql Server Management Studio Database Restore – Veritabanı Yedekten Geri Dönme konusuna değindim. Faydalı olması dileğiyle.

Yorum Bırak »